#29 Ako kompostovať doma? Jednoducho...

     Kompostovať sa dá nielen v záhrade, ale aj v panelákovom byte. Vermikompostovanie je metóda kompostovania, pri ktorej dochádza k rozkladu organického materiálu pomocou kalifornských dážďoviek. Domáci vermikompostér je šikovná vecička, ktorá pomáha v domácom odpadovom hospodárstve. Kompostovať môže každý. Stačí nájsť vhodné miesto pre vermikompostér a mať chuť premieňať bioodpad na životodarný vermikompost. Dážďovky vyžadujú minimum starostlivosti a netrpia žiadnymi chorobami. Vermikompost rastlinám prospieva a pochváliť sa, že o odpad sa ti doma starajú dážďovky je celkom vtipné.

Čo potrebujem?

Vhodné nádoby, buď si ich vyrobíš doma sám alebo si kúpiš hotový vermikompostér.

IMG_20210612_152616jpg

IMG_20210617_184143jpg

Ako začnem?

Založ podstielku: prvé poschodie vermikompostéru je potrebné vystlať 3-4 cm vrstvou z uhlíkatého materiálu. Navlhči ju odstátou vodou tak, aby nepretekala. Potom ju mierne utlač, aby sa dážďovkám lepšie plazilo.

IMG_20210617_190649jpg

Nasťahuj do vermikompostéru kalifornské dážďovky a na týždeň ich nechaj oddychovať. Zatiaľ čo sa dážďovky aklimatizujú na nové prostredie, ty si môžeš postupne zbierať prvú dávku bioodpadu.

IMG_20210617_192033jpg

Bioodpad krájaj na kúsky menšie ako palec na ruke. Čím sú menšie, tým rýchlejšie sa rozložia. Separuj ho do samostatnej nádoby. Dážďovkám viac chutí po čiastočnom nahnití. Dážďovky kŕm pravidelne 1- až 2-krát týždenne podľa času založenia a množstva dážďoviek.  Dokážu skonzumovať až polovicu svojej váhy za deň.

IMG_20210617_193002jpg

Druhé poschodie.

Za 3-4 mesiace podľa množstva dážďoviek a dodržiavania základných pravidiel sa bioodpad na prvom poschodí premení na vermikompost. Vtedy je čas na pridanie 2. poschodia s novou podstielkou. Jeho dno sa musí dotýkať povrchu materiálu na prvom poschodí, aby dážďovky jednoducho preliezli.

IMG_20210617_190429jpg

Dážďovkový čaj

Už po prvom mesiaci sa môže začať v spodnej nádobe vermikompostéru tvoriť dážďovkový čaj. Po zriedení ho môžeš využiť ako tekuté biohnojivo pre bytové rastliny, bylinky, pre záhradu alebo ako postrek na listy. Podporí rast, kvitnutie rastlín aj vyššie výnosy a zdravie plodov.

Úroda hnojiva

Do pol roka zaplníš aj 2. poschodie a z 1. môžeš vybrať úrodu hnojiva. Bude vyzerať ako čierne blato a nájdeš v ňom aj nerozložené kúsky bioodpadov (kôstky, drevnaté časti) a tiež zopár zablúdených dážďoviek. Môžeš ho použiť v byte aj na záhrade.

Čo patrí do vermikompostéru?

ð bioodpad rastlinného pôvodu (dusíkatý materiál)

ð šupky, zvyšky ovocia a surovej zeleniny, varená zelenina (len v malom množstve a nie mastná a slaná), nahnité ovocie a zelenina

ð rozdrvené kôstky a orechové škrupiny

ð šupky a zvyšky citrusových plodov (môžu tvoriť max. 20 % z objemu bioodpadov)

ð bylinky, kvety, zrná, odumreté časti rastlín

ð vylúhované čaje (bez umelohmotných sáčkov), káva

ð nadrobno podrvené škrupiny vajec (raz za týždeň)

ð uhlíkatý materiál - papierové obaly z vajec, kotúčiky z kuchynských utierok a toaletného papiera, použité kuchynské papierové utierky (nie mastné), hobliny, piliny, drevená štiepka, nebielený kartón, drevené peletky, pšeničné otruby, seno a slama

Čo nepatrí do vermikompostéru?

ð bioodpad živočíšneho pôvodu, t.j. kosti, mäsové a mliečne výrobky, ryby

ð zvyšky varených jedál, koláče, pečivo

ð silne aromatická čerstvá zelenina - cibuľa, cesnak, zázvor (šupky áno)

ð plasty, konzervy, textil a sklo, ktoré treba vyhodiť do správneho kontajnera

ð chemikálie, lieky, farby, oleje, batérie - vyžadujú si špeciálnu likvidáciu

ð prach a smeti z vysávača

Základné pravidlá:

Toto si zapamätaj a úroda hnojiva je na dosah.

Surovinová skladba

Pri vermikompostovaní dbaj na to, aby bolo prostredie vo vermikompostéri materiálovo vyvážené. Okrem bioodpadov z tvojej domácnosti, objemovo podobne pravidelne pridávaj aj uhlíkatý materiál.

Veľkosť

Pridávaný materiál vždy uprav do veľkosti menšej ako je palec na ruke. Krájaj, strihaj, puč, rež, drv, trhaj. Tým zabezpečíš, že dážďovky rýchlejšie premenia tvoje odpady na vermikompost.

Vlhkosť

Pri nadmernej vlhkosti môžeš po otvorení vermikompostéru zacítiť zápach. Preto je dôležité neprekrmovať dážďovky a pridávať aj suchý a savý uhlíkatý materiál.

Vzduch

Do vermikompostéru aj z neho musí prúdiť vzduch, aby sa dobre darilo dážďovkám a celej mikrofaune.

S čím sa môžeš stretnúť? 

Mušky  - Rôzne malé mušky sú súčasťou takmer každej domácnosti najmä v letných mesiacoch. Keďže obľubujú prostredie podobné tvojmu vermikompostéru, vedia sa do neho rýchlo nasťahovať. Aby si tomu predišiel, odporúčame udržiavať vo vermikompostéri vrstvu uhlíkatých materiálov po celej ploche. Bioodpad následne pridávaj pod túto vrstvu.

Pleseň - Vo vlhkom a tmavom prostredí vermikompostéru sa darí aj plesniam, sú bežnou súčasťou kompostovania. V malom množstve nie sú problém. Keď ju objavíš, naruš ju a zamiešaj s ostatným materiálom. Ak ti prerastie vermikompostér, vyber ju.

text: Miro G.

foto: Katka H.