#38 Leto a nedostatok vody

Ahojte, priatelia
júl bol horúci, veľmi horúci. A veľmi suchý. Voda sa míňala rýchlo a spotrebovalo sa jej snáď najviac od fungovania záhradky. Do budúcna musíme porozmýšľať, ako ňou čo najviac šetriť a zároveň udržať boxy zelené. Ak nemáme k dispozícii dažďovú vodu, možno pomôžu nasledujúce tipy, ako si pôda čo najdlhšie udrží vlahu a ako polievať čo najúspornejšie.

 
- hustá výsadba - rastlinky vytvoria kompaktný systém, zminimalizujú voľnú plochu, cez ktorú sa vlaha vyparuje
- pôda obohatená kompostom zabezpečí, že organické časti nasajú vodu a sú ju schopné v sebe dlhšiu dobu udržať
- zalievať skoro ráno alebo neskoro večer - pôda viac vody absorbuje a menej sa jej odparí
- zabráňte odtekaniu, vytvorte okolo rastliniek misku zo zeme, aby sa ku koreňom dostalo čo najviac vody
- nastieľajte záhony - pokosená tráva, kôra alebo vetvičky zadržiavajú vodu a zabraňujú odparovaniu. Pozor na každý typ zeleniny je vhodná iná nástielka.
- využite kvapkovú, alebo postupnú závlahu. Najjednoduchším spôsobom je do zeme zakopať plastovú fľašu, ktorej urobíte na bokoch dierky. Pomôžu aj terakotové nádoby, z ktorých voda do pôdy postupne presakuje
- na trhu sú už rôzne hydrogely, ktorých častice vodu nasajú a postupne ju uvoľňujú. V pôde zostane aktívny aj 5 rokov, potom podlieha biodegradácii
- vedeli ste, že vodu v pôde zadržiavajú aj vlasy, alebo srsť domácich miláčikov? Nesmú však byť farbené a chemicky ošetrované. Okrem vlahy uvoľňujú do pôdy cenný dusík.
- pozor na rajčiny a koreňovú zeleninu. Pri rajčinách je najhoršie nechať pôdu preschnúť a potom ich výdatne zaliať. Plody môžu popraskať. Preto by sa mali zalievať pravidelne menším množstvom vody. To isté platí aj pre koreňovú zeleninu, nárazové veľké množstvo vody môže spôsobiť popraskanie a rastlinky v konečnom dôsledku také množstvo vody nevyužijú.
- medzi rastliny najnáročnejšie na vodu patrí karfiol, brokolica, melón, baklažán alebo tekvica