#45 Reč byliniek

Asi každý vie, že medovka upokojuje a žihľavový čaj detoxikuje. Bylinky pomáhajú pri chorobách, dávajú chuť jedlu, v čaji dokážu povzbudiť aj pomôcť pri trávení. O tomto dare prírody zrejme nikdy nezistíme všetko. Hanka z obchodíka Zlatý Mesiac sa k tomu ale približuje a o cenné rady sa s nami bola podeliť na workshope o bylinkách. Tu je zopár z nich. 

Bylinky prehovárajú farbami

A to doslova, každá farebná škála sa totiž spája s inou časťou tela.

Čierna farba – obličky (rasca, šošovica)

Červená farba – srdce, krvný obeh (hloh)

Modrá a fialová farba - dýchacie cesty (šalvia, materina dúška)

Žltá a biela farba – slezina, žalúdok, pankreas (púpava, divozel,ľubovník)

Úľava od horúčky

Keď chceme sebe alebo dieťaťu uľaviť od horúčky, pomôže kúpeľ na nohy s pridaním lyžičky soli a jedlej sódy. Táto kombinácia pomôže vypotiť sa a stiahnuť zápal. Snažíme sa v ňom pobudnúť aspoň 20 minút.

Vypotiť sa pomáha vývar z jablčných šupiek, ktorý treba vypiť. Zaberá aj na bolesť hrdla.

Zmes rebríčka, kvetu bazy čiernej a listu mäty piepornej tiež odvádza z tela teplo. Na vypotenie je najúčinnejší lipový čaj.

Ženské záležitosti

Zmierniť PMS a nepríjemné kŕče pomáha čaj z alchemilky, pastierskej kapsičky, ibišteka alebo rebríčka obyčajného (poznáme ho ako myší chvost). Pri poslednej bylinke ale pozor, pretože znižuje tlak.

Ak máte problém s nepríjemnými výtokmi alebo so zápalom vaječníkov siahnite po čaji z hluchavky bielej. Okrem toho harmonizuje menštruačný cyklus. Protizápalovo pôsobí dračia krv. Ženské bylinky sa odporúča zbierať od polovice augusta do polovice septembra.

Na oddialenie menštruácie sa podľa babských receptov osvedčili citróny, na jej urýchlenie banány.

Mužské záležitosti

Hluchavku bielu by mali piť aj muži, ktorí majú problémy s prostatou a močovými cestami. Mužskú silu im pomôže udržať si kotvičník a makový olej.

Zázračná ľanová voda.

Pomáha na zapálené hrdlo ale aj problémy s črevami. Stačí jednu polievkovú lyžicu povariť 2 minúty v 4 dcl vody, potom nechať 10 minút lúhovať a vypiť. Pri problémoch s trávením sa osvedčila  šťava z aloe vera.

Niečo pre bezlepkáčov

Skúšali ste vymeniť vločky za slzovku obyčajnú? Ide o bezlepkovú obilninu, ktorú môžeme použiť aj ako prílohu, pretože pomáha pri trávení mäsových jedál a pri detoxikácii organizmu.

Čo na kožu?

S nedokonalosťami na pleti si dokáže poradiť med. Skorocel okrem toho, že uľahčuje odkašliavanie, zmierňuje bolesť pri odreninách a po uštipnutí hmyzom.

Potrebujete sa upokojiť?

Okrem medovky môžete siahnuť po konopnom čaji, chmeli alebo ľubovníku.

Ako zachovať účinok byliniek čo najdlhšie?

Ak nemôžeme bylinky skonzumovať hneď, alebo vysušiť, stačí ich skombinovať s olejom alebo octom, ktoré zakonzervujú ich účinky. V prípade tinktúry sa používa 25 až 60 percentný alkohol.